Aula d’Acollida: La neu

El dijous 2 de febrer va nevar. L’alumnat de l’Aula d’Acollida també vam sortir al pati:  la vam mirar pel microscopi i la lupa, la vam tastar, la vam tocar, vam fer boles…  en vam parlar. Com que ens vam fer preguntes i no en sabíem la resposta, hem dedicat 3 sessions per aprendre més sobre aquest fenomen meteorològic: hem llegit, hem vist un vídeo, hem fet recerca de fotografies i hem consultat diccionaris.

Aquest text l’hem fet entre tots

La neu és aigua congelada. Si la mirem pel microscopi veiem que aquesta aigua són cristalls. Aquests cristalls s’anomenen flocs de neu. Els cristalls no són tots iguals: tenen diferents formes (polígons, estrelletes, amb punxes,…) i no n’hi ha dos d’iguals.
La neu es fa als núvols. La temperatura de l’ambient ha d’estar sota zero. La neu és blanca perquè reflecteix la llum del sol. Té gust d’aigua dolça i és molt freda. Si agafem neu, fem una bola i la premem fort, es torna dura. Si ens tirem aquesta bola ens pot fer mal. Però no sempre la bola queda dura, a vegades la llencem i explota. Si agafem neu, la posem a la mà i esperem una mica, es desfà i es torna aigua. Si la neu està al sol es desfà, però si està a l’ombra tarda més en desfer-se. A la classe hem vist un vídeo sobre la neu.

Hem après que hi ha 4 tipus de neu: 1. neu en pols o de sucre, de poca consistència, 2. neu verge, que encara no ha estat trepitjada, 3. neu fresca, és la que acaba de caure, 4. neu primavera, que és tova i humida. 

A la neu podem fer esports: surf de neu, salts acrobàtics, esquí de fons (es camina) i l’esquí alpí (es llisca amb esquís llargs i amples). 

La neu es pot fabricar com si fos pa. És la neu artificial. I es fa amb màquines polvoritzadores que es diuen canons de neu. Els canons es fan servir a les estacions d’esquí quan no hi ha neu o n’hi ha poca perquè la gent pugui esquiar. 

Caure neu vol dir nevar. La paraula nevar és un verb. No es pot dir *jo nevo, *tu neves… Aquesta acció no la fa una persona. Només podem dir neva, nevarà, va nevar, ha nevat (ara neva, demà nevarà, ahir va nevar, fa una estona ha nevat) perquè és un verb que té relació amb el temps. Altres verbs iguals són: ploure, pedregar, granissar…

Dilluns portarem escrites frases sobre com ens vam sentir quan nevava, quan la vam tocar i jugar.

Deixa un comentari