Alices in Wonderland…

Ara que va apropant-se el moment de mostrar tot el que ens ha trasmés Alícia, potser sigui bon moment també per recordar, en primer lloc, que Alícia és en realitat moltes Alícies.


La històrica o real:

Foto d’Alice Liddell per Lewis Carroll (1858)

Però també (i sobre tot) la Alícia de ficció del País de les Meravelles i la de A través del mirall (la segona part del llibre que ara llegeixen els alumnes de segon…)

Hi ha també, descendent en línia directa de l’anterior, la que potser és més famosa (i segurament més edulcorada) Alícia, la de Disney.


Però hi ha també l’Alícia que es fa petita petitíssima i gran grandíssima, la que corre darrere d’un conill blanc, la que es fa un embolic parlant sobre la seva pròpia indentitat amb una eruga que fuma, la que es troba de tant en tant un gat que somriu i pren te a casa d’una llebre amb un liró i un barreter boig i etc. etc.etc. Un autèntic no parar d’Alícies…

Moltes però que moltes Alícies. Moltes més, en qualsevol cas, de les que mai el pobre Lewis Carroll podria mai haver imaginat. Mireu, per cert, com comença l’entrada al seu respecte en la viquipèdia:

Lewis Carroll és el pseudònim pel que és conegut en la història de la literatura Charles Lutwidge Dodgson (Daresbury, Cheshire, 27 de gener de 1832 – Guildford, Surrey, 14 de gener de 1898), sacerdot anglicà, lògic, matemàtic, fotògraf i escriptor britànic, conegut sobretot per la seua obra Alícia al país de les meravelles.

Un home, doncs, malgrat el dit abans, d’una enorme, portentosa imaginació. Cal posar atenció a quines fóren les seves dedicacions, sobre tot a la de lògic i matemàtic, per captar molts dels sentits (i encara més dels sense-sentits) amb què es troben aquí i allà les sempre un tant desorientades Alícies…

No obstant això, sembla difícil poder concebre que el bo de Charles imaginés alguna de les formes i traduccions i versions i diversions a les què les seves benvolgudes Alícies donarien lloc amb el temps.

Deixem ací avui dos extrems de tan variat mostrari. I n’hi ha haurà més. No patiu gens.


La primera versió al cinema d’Alícia, 
del 1903.


I l’última per ara, del 2010, 
de Tim Burton (i també de Disney, és cert,
però menys edulcorada, no?)

One Response to Alices in Wonderland…

  1. MO ha dit:

    Oh, com m’ha agradat recordar i reviure aquestes Alícies…

Deixa un comentari