Bon dia, bona setmana, bona lectura!


Per tant el bloc de lectura d’aquesta setmana està destinat a donar-te un cop de mà a l’hora de centrar-te en el LLEGIR PER APRENDRE: COM NAVEGAR I CERCAR A INTERNET.
Habilitats digitals que hem de dominar:
- Saber buscar (per restringir la cerca)
- ús de les cometes (“”)
- ús del signe menys (-)
- ús paraula site
- Saber llegir
- Saber guardar
Et deixem uns consells bàsics que ens ofereixen la xarxa de Bibioteques Públiques de Catalunya i l’acTIC (Acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació”)
Consells abans de començar a cercar per Internet:
- Pensa quines paraules són les que millor descriuen el que vols buscar. Com acotar la informació, la descripció del que es busca, etc.
- En funció vulguis buscar, has de decidir quin instrument de cerca és el més apropiat: un cercador, un directori, potser un diccionari o enciclopèdia virtual, …
- Si després d’un primer intent de cerca, no aconsegueixes trobar el que busques, millor iniciar una nova cerca amb uns altres termes alternatius (fins i tot en els seus equivalents en altres llengües de la que has utilitzat primer).
- Un cop hagis trobat informació útil, recorda que aquesta mateixa pot incloure enllaços i referències a altres documents que et poden permetre ampliar la consulta, si ho necessites.
- Podem creure tot el que trobem a Internet? Publicar a Internet és molt fàcil, però no hi ha un control dels continguts que es publiquen. Per tant, et toca a tu separar el gra de la palla, És a dir, valorar la fiabilitat de la informació que trobes a la xarxa. Aquesta no És una tasca fàcil: el públic en general tendim a creure les informacions presentades dins un embolcall ben presentat. Et recomanem contrastar punts de vista i informacions entre diverses fonts (autors) i suports (paper, internet, audiovisual, etc).
Consells per utilitzar un cercador d’Internet (Google, Yahoo!, …)
- Introdueix algunes paraules clau que descriguin el que busques i prem Intro (o click al botó de cerca).
- Si busques una frase o una expressió, escriu-la entre cometes (per exemple, “Museu del Cinema”).
- Si vols excloure alguna paraula de la cerca, pots utilitzar el signe “-“ (per exemple, biblioteques +publiques +catalunya -Barcelona).
- Per restringir més la cerca, usa la paraula site al darrera afegint-hi una paraula que limiti més el nombre de pàgines (pdf, jpg, ciències,…)
- Pots utilitzar el directori del cercador per a fer una cerca dins d’una categoria determinada (per exemple, Esports).
- Pots utilitzar les opcions de cerca avançada per indicar/restringir, entre d’altres, el idioma en que vols que surtin els resultats de la cerca.
-
Cercar noms propis: Poseu en majúscula la inicial. Els cercadors distingeixen entre majúscules i minúscules. L’ús de majúscules és més restrictiu.
Vídeos explicatius:
I per acabar: llegeix totes les indicacions i pautes que se’t faciliten sobre com enfocar la planificació del treball cooperatiu, com redactar un informe, com s’escriuen les fonts d’informació emprades, com ho has de presentar i exposar oralment i per escrit i i, finalment, com se t’avaluarà aquest projecte d’innovació. El professorat et resoldrà els dubtes que et puguin anar sorgint.
Et desitgem bona cerca, bon treball i bon projecte!
Deixa un comentari