Bon dia, bona setmana, bona lectura!

Aquesta setmana comencem el Projecte Transversal del segon trimestre: Territori i Medi, que comprèn els dies 25 al 28 de febrer: Descobrim La Maurina; El Medi Ambient i Visions del món.

Per tant el bloc de lectura d’aquesta setmana està destinat a donar-te un cop de mà a l’hora de centrar-te en el LLEGIR PER APRENDRE: COM NAVEGAR  I CERCAR A INTERNET.

Habilitats digitals que hem de dominar:

 1. Saber buscar (per restringir la cerca)
  • ús de les cometes (“”)
  • ús del signe menys (-)
  • ús paraula site
 2. Saber llegir
 3. Saber guardar

Et deixem uns consells bàsics que ens ofereixen la xarxa de Bibioteques Públiques de Catalunya i l’acTIC (Acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació”)


Consells abans de començar a cercar per Internet:

 1. Pensa quines paraules són les que millor descriuen el que vols buscar. Com acotar la informació, la descripció del que es busca, etc.
 2. En funció vulguis buscar, has de decidir quin instrument de cerca és el més apropiat: un cercador, un directori, potser un diccionari o enciclopèdia virtual, …
 3. Si després d’un primer intent de cerca, no aconsegueixes trobar el que busques, millor iniciar una nova cerca amb uns altres termes alternatius (fins i tot en els seus equivalents en altres llengües de la que has utilitzat primer).
 4. Un cop hagis trobat informació útil, recorda que aquesta mateixa pot incloure enllaços i referències a altres documents que et poden permetre ampliar la consulta, si ho necessites.
 5. Podem creure tot el que trobem a Internet? Publicar a Internet és molt fàcil, però no hi ha un control dels continguts que es publiquen. Per tant, et toca a tu separar el gra de la palla, És a dir, valorar la fiabilitat de la informació que trobes a la xarxa. Aquesta no És una tasca fàcil: el públic en general tendim a creure les informacions presentades dins un embolcall ben presentat. Et recomanem contrastar punts de vista i informacions entre diverses fonts (autors) i suports (paper, internet, audiovisual, etc).

Consells per utilitzar un cercador d’Internet (Google, Yahoo!, …)

 • Introdueix algunes paraules clau que descriguin el que busques i prem Intro (o click al botó de cerca).
 • Si busques una frase o una expressió, escriu-la entre cometes (per exemple, “Museu del Cinema”).
 • Si vols excloure alguna paraula de la cerca, pots utilitzar el signe “-“ (per exemple, biblioteques +publiques +catalunya -Barcelona).
 • Per restringir més la cerca, usa la paraula site al darrera afegint-hi una paraula que limiti més el nombre de pàgines (pdf, jpg, ciències,…)
 • Pots utilitzar el directori del cercador per a fer una cerca dins d’una categoria determinada (per exemple, Esports).
 • Pots utilitzar les opcions de cerca avançada per indicar/restringir, entre d’altres, el idioma en que vols que surtin els resultats de la cerca.
 • Cercar noms propis: Poseu en majúscula la inicial. Els cercadors distingeixen entre majúscules i minúscules. L’ús de majúscules és més restrictiu.
Vídeos explicatius:
I per acabar: llegeix totes les indicacions i pautes que se’t faciliten sobre com enfocar la planificació del treball cooperatiu, com redactar un informe, com s’escriuen les fonts d’informació emprades,  com ho has de presentar i exposar oralment i per escrit i  i, finalment,  com se t’avaluarà aquest projecte d’innovació. El professorat et resoldrà els dubtes que et puguin anar sorgint.
Et desitgem bona cerca, bon treball i bon projecte!

Deixa un comentari