Arc de mig punt vs arc parabòlic

Al Museu de les Matemàtiques hem dissenyat i reproduït dos elements arquitectònics, un arc de mig punt i un arc parabòlic, per veure’n el seu comportament dinàmic.

El primer (de color blau al vídeo) dibuixa mitja circumferència i és l’arc més utilitzat en l’art romà i l’art romànic tot i que ja s’emprava a Mesopotàmia al segle III aC. L’inconvenient principal és la seva inestabilitat. Per això les construccions d’aquestes èpoques són molt robustes i poc estilitzades.

El segon (amb peces de colors al vídeo) dibuixa una paràbola. És un arc que té la propietat de no necessitar cap suport per sostenir-se. És d’utilització molt més recent i el seu difusor més il·lustre va ser l’arquitecte català Antoni Gaudí.

El treball de fet pels alumnes de primer d’ESO: Miquel Àngel Montoya, Mario Perea, Xavi Jordán i Gerard Núñez permet observar clarament la diferent estabilitat d’aquests arcs.

Deixa un comentari