Celebrem el DENIP, dia escolar de la NO-VIOLÈNCIA i la PAU

image00Qui el va fundar? El poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal l’any 1964.  És una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, que s’ha difós arreu del món.

Quan es celebra? A escoles de tot el món el dia 30 de gener i dies propers en recordar l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, pensador i políimage01tic indi, conegut per ser l’ideòleg de la no-violència.

Als països amb calendaris escolars propis de l’hemisferi sud sol commemorar-se el 30 de març o dies immediats.

Què propugna? Una educació permanent en i per a la pau, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans i la no-violència. El seu missatge bàsic diu:

Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra“.

 

Què volem a l’institut?

 • Entendre la pau no només com a absència de violència, sinó com a afirmació de justícia, de dignitat i de llibertat.
 • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
 • Incidir en aprendre a resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
 • Compartir una estona alumnes, mestres i PAS amb la finalitat de celebrar i recordar que volem ser persones de pau.

 

A qui quina persona de pau coneixerem enguany? La Malala Yousafzai, que amb 17 anys, és la guanyadora més jove del Premi Nobel de la Pau (2014), símbol global pel dret a l’educació universal, en especial en els països on les nenes se’ls nega aquest dret.

image02Nascuda a Mingora (Pakistan), el 12 de juliol de 1997, va començar a escriure un blog per la BBC on denunciava el règim talibà per negar el dret a l’educació a les nenes. El règim talibà imposa  la seva visió restrictiva de l’islam radical: separació de sexes en públic, prohibició a les dones d’ocupar un lloc de treball, persecució d’activitats considerades ’impies’ (sales de joc, consum de begudes alcohòliques) i modificació de la legislació penal per aplicar lleis més severes, entre altres.

El 9 d’octubre de 2012, un grup relacionat amb els talibans, la va identificar i  tirotejar quan anava a l’escola amb les seves companyes. La van ferir de gravetat. Aquell tràgic fet no la va aturar i des d’aleshores no ha fet més que defensar arreu del món els drets dels infants, en especial el dret a l’educació de les nenes.  Per això ha rebut premis de tota mena. També ha escrit un llibre on explica la seva vida i les seves idees de com canviar el món: Jo sóc Malala.

Els seus discursos desprenen energia i contundència. I els seus principis són tan bàsics com necessaris.

 1. “Els taliban es van pensar que les bales ens farien callar. Però van fracassar. I ara, enlloc del silenci, tenim milers de veus”.
 2. “Els extremistes tenen por dels llibres i els bolígrafs. El poder de l’educació els atemoreix. Tenen por de les dones. El poder de la veu de les dones els causa terror”.
 3. “Un infant, un mestre, un bolígraf i un llibre poden canviar el món. L’educació és image03l’única solució. L’educació per sobre de tot”.
 4. “El meu objectiu en aquesta vida no és obtenir el Premi Nobel de la Pau. El meu objectiu és aconseguir la pau i que tots els nens i nenes tinguin accés a l’educació”
 5. “Hi va haver un temps en què les dones demanaven als homes que fessin activisme per la causa femenina. Però ara ho farem per nosaltres mateixes. No vull dir que els homes no ho hagin de fer, però sí que les dones hem de lluitar també per nosaltres mateixes”.
 6. “Demano a tots els líders mundials que els acords de pau protegeixin els drets de les dones i els infants. Un acord que vagi a favor de la dignitat de les dones i els seus drets és inacceptable”.
 7. “Qui sóc jo? La que va ser disparada pels talibans? No vull ser aquesta noia, vull ser Malala, la noia que lluita pels drets de l’educació per a tothom”.
 8. “Vull aixecar la meva veu, no per cridar, sinó per aconseguir que els que no tenen veu siguin escoltats”.
 9. “Cal que estem units. Si estic sola no puc fer res, però si esteu amb mi, ho podem aconseguir tot”.
 10. “No espereu que ningú més ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos”.

 

Més informació sobre Malala Yousafzai:

Deixa un comentari