Com funcionen les eleccions? La llei d’Hont.

Diumenge vinent hi ha eleccions així que una entrada (una mica llarga :-S) d’eleccions.

En les eleccions al parlament espanyol s’escullen 350 representants a tot l’estat: els diputats.

Per escollir-los l’estat es divideix en territoris, que venen a ser les províncies, i que reben el nom de circumscripcions electorals. A cada circumscripció se li assigna un nombre de representants, més o menys segons la població. Per exemple, a Barcelona li han assignat 31 diputats, a Girona 6 o a Sevilla 12.

Un cop fetes les eleccions, per decidir quants diputats corresponen a cada partit polític fan servir el que s’anomena la Llei d’Hont  (degut a Víctor d’Hondt, l’advocat i matemàtic belga que la va proposar).

Aquesta llei procura que cap partit es pugui ‘endur’ un escó amb menys vots del que li “costaria a un altre”.

Amb un exemple potser s’entendrà una mica més. Fixem-nos en el resultat de les eleccions generals del 2011 a la circumscripció de Girona, que com ja hem dit, pot escollir sis diputats.

El resultat del recompte de vots es col·loca en una taula com la següent (amb tantes files com diputats s’escullen … per això la taula de Barcelona té 31 files o la de Madrid, 36):

eleccions1

a continuació dividim el nombre de vots de cada partit entre 2, 3, 4, 5 i 6 i ho posem a les caselles corresponents.

En el cas de CiU, en dividir 120156 entre 2 obtenim el 60078, al dividir-ho entre 3 el 40052, …

eleccions2

i això ho fem amb tots els partits:

eleccions3

Aquí està la clau de tot. Si només haguéssim d’assignar un diputat quedaria clar que aquest hauria de ser pel partit més votat (CiU):eleccions7

Si n’haguéssim d’assignar un altre no hi hauria discussió: hauria de’assignar-se a PSC-PSOE.eleccions8

Però què passaria amb el tercer? Li hauríem d’atorgar al PP, que és la tercera força més votada? … potser CiU es queixarà una mica, no?eleccions9eleccions91

Efectivament, CiU podria dir que, si a ella n’hi donen dos, de diputats, haurà ‘pagat’ 60078 vots per cadascun, mentre que si li donen al PP, aquests només hauran pagat 49617 vots!

De la mateixa forma, el tercer diputat és per qui més paga per ell: CiU.
eleccions92

Si us fixeu bé observareu que, pel quart diputat, la millor ‘oferta’ és la del PP (49617 vots), per al cinquè diputat, l’oferta de CiU (40052 vots per cadascun dels tres) és la millor i, finalment, pel sisè diputat, els 33000 vots d’ERC són suficients.

eleccions5

Així, a les eleccions del 2011, a Girona es van atribuir 3 representants/diputats a CiU i un al PSC, el PP i ERC.
eleccions6

I passen coses com aquestes!

  • ERC té un representant amb 33000 vots mentre que el PSC també en té un amb 65674!
  • A CiU cadascun dels tres que ha obtingut li ha sortit per 40052 vots cada un.
  • ICV s’emprenya una mica perquè els seus 16777 vots no li han servit de res! Per aquest motiu molts partits creuen que les circumscripcions haurien de ser més grosses … i fins i tot només una circumscripció i prou!
  • Es va parlar molt del sisè diputat perquè amb uns dos cents vots més (penseu que van votar més de 300.000 persones) el PSC se’l podia haver quedat. Fixeu-vos que ERC el va aconseguir amb 33000 vots i el segon del PSC li sortia a 32837 (ui!!!!).

Deixa un comentari