Bon dia, bona setmana, bona lectura! Premi Nobel Literatura 2016

ngugi2 adonis harukimurakami delillo

Author Philip Roth poses in New YorkCada any els Premis Nobel generen llistes, juguesques, prediccions… El de Literatura, potser un dels que més. El d’enguany ha estat “la bomba”, perquè la persona a qui ha recaigut ha desbancat tots els pronòstics. Les xarxes socials i els mitjans de comunicació han tret fum, opinant a favor i en contra. I l’única persona que no s’ha manifestat ha estat el propi guardonat: Bob Dylan. Però qui és aquest autor, Nobel número 109 del camp de les lletres? Doncs és un cantautor.  Un poeta que musica les seves lletres. Un músic dels més influents i prolífics del s XX, al que s’ha premiat  per haver creat una nova expressió poètica en la gran tradició nord-americana de la cançó. Per tant, allunyat dels “nominats”  el kenyà Ngugi wa Thiong’o que escriu en kikuyu -la seva llengua materna-, el poeta  sirià Adonis -crític amb el islam-, el japonès Haruki Murakami o els americans Don de Lillo o Philip Roth. Cap dona. Però heu de saber que des del 1996 estava a la llista dels possibles. Un cap d’informatius del diari The New Republic va escriure l’any passat que si Dylan guanyava el Nobel em menjaré la meva còpia  del seu disc “Blood on the tracks”. Glups!! Una altra dada sobre premis que ha rebut: Premi Princesa de Asturias de las Artes 2007, Medalla Presidencial de la Llibertat 2012 -l’atorga el president dels Estats Units-, Premi Pulitzer: citacions i premis especials 2008 o una pila de Grammy i un Oscar.

dylan1

Robert Allen Zimmerman, més conegut amb el nom artístic de Bob Dylan, va nèixer a Minnesota fa 75 anys. D’origen jueu, als 8 anys va aprendre a tocar el piano tot sol i la guitarra. Somiava ser un gran del rock and roll. I ha acabat essent el poeta més gran del rock. Les seves dues assignatures preferides a la Universitat eren la llengua castellana i la història de Nord-Amèrica. Llegeix molt i molta poesia, escolta discursos sobre la pau i sobre els drets dels treballadors,  Va ser quan es va canviar el nom. Bob per Robert, Dylan, pel poeta Dylan Thomas. Diu: Vaig llegir molta poesia abans d’escriure les meves primeres cançons.  Les seves fonts d’inspiració són variades: des dels poetes simbolistes francesos, el talkin’ blues, el folk, el jazz,  la poesia de carrer de la generació beat. o el llenguatge fragmentari de la publicitat. Ho ha explorat tot.  Converteix la vida, les observacions, les idees i les cadenes d’imatges poètiques en cançons a través del seu ofici (Robert Hilburn, maig 2004). Va ser considerat el profeta juvenil dels anys 60.  La seva influència és innegable en músics com els Beatles, els Rolling Stones, Bruce Springsteen i altres icones del rock i del pop.  Fins i tot John Lennon es reconeixia en la veu característica de Dylan. S’afirma que ha canviat el concepte de cançó popular: Generalment, la cultura popular arriba a la seva fi amb molta rapidesa. La llencen a la tomba. Jo volia fer quelcom que perdurés com els quadres de Rembrand. Molts adults hem cantat un bon grapat de cançons convertides en himnes anti-bèlics i de moviments civils que tornen a reixir un cop i un altre.

No cal estendre’s més sobre la seva persona. Trobareu molts articles sobre ell i la seva discografia arreu. Anem a llegir-lo i escoltar-lo una mica. Cliqueu les imatges de les portades dels seus dos llibres i d’un dels l’àlbum més significatius.

tarantula croniques-dylan_ freewheelingPer acabar i seguint el fil de la polèmica. L’any passat es va lliurar el Nobel a la bielorussa Svetlana Aleksiévitx. Periodisme, política i literatura junts a la seva veu.  S’erigeix el periodisme a la categoria literària. Enguany, s’ha considerat que hi ha cançons tan bones que mereixen sortir dels cançoners i entrar a les antologies poètiques. Semblant a la poesia d’Homer i Safo, escrita per a ser escoltada i interpretada amb instruments. Com la poesia lírica, la dels  bards, la dels trobadors. Com canta ell: Els temps estan canviant!

Veniu escriptors i crítics1823_0_banksy_mundo_al_reves
Que creieu saber-ho tot
Cal tenir els ulls oberts
I canviar si canvia el món
No correu tampoc massa
La ruleta està girant
Ningú no pot saber
El lloc on pararà
Vigileu, qui perd avui
Guanyarà segur demà
Perquè els temps estan canviant

Hi voleu dir la vostra? Què us sembla aquesta atorgació?

Save

Deixa un comentari