Bon dia, bona setmana, bona lectura… per Tots Sants!

tots-sants-017L’1 de novembre és la Festa de Tots Sants. L’endemà és el Dia dels Difunts. Algunes cultures l’anomenen La Festa dels Morts. És un dia de culte als nostres familiars, amics i coneguts que ja no estan entre nosaltres.

De costums en trobareu de tota mena: més formal, a la nostra cultura d’arrel cristiana,576_1414704672pedro_ferreir més festiva com la que se celebra a Mèxic, plena de colors, balls, disfreses i calaveres, o la que que ens arriba vía anglosaxona plena de carbasses, mexicbruixes i fantasmes: el Halloween. Aquí Catalunya celebrem aquesta plena tardor amb la Castanyada, menjant panellets, castanyes i moniatos ben torrats. L’endemà, els cementiris  llueixen atapeïts de flors. Molt avanç de que ens arribessin les influències anglosaxones del Halloween, en algunes comarques catalanes, com el Ripollès, ja era tradició buidar carbasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent.

invocacionEl què és comú és el fet de que els morts i les seves ànimes han generat molta literatura: contes i llegendes que s’explicaven a la vora del foc per recrear l’ambient de por i misteri o bé novel·les i obres de teatre que temporalment es situaven en aquestes dates amb intenció didàctica: no és pot jugar amb el més enllà!

Us deixem uns enllaços perquè llegiu el conte del campaner borratxo, del nostre costumari català; la llegenda de El Monte de las Ánimas  de Gustavo Adolfo Bécquer  -i us asseguro que, perquè no us passi com la Beatriz,  no us riureu mai més dels morts ni de qui els vetlla- i mireu  Don Juan Tenorio de José Zorrilla, l’obra teatral que tradicionalment es representa aquest dia, perquè la mort, les presències fantasmagòriques i la salvació d’una ànima arrepentida tenen un protagonisme especial en un cementiri on els morts cobren vida.

sabioI per acabar, no ens podem oblidar del refranyer, que recull la saviesa popular, que també està ple de dites al·lusives a aquesta època de l’any: Les mosques, per Tots Sants, mortes o menjades, són acabades. Per Tots Sants, les olives a les mans. Per Tots Sants, castanyes i cargols amb banyes.

Per cert, vosaltres com celebreu aquestes dates?

castanyada0001

Deixa un comentari