Bon dia, bona setmana, bona lectura… a la Setmana de la Ciència!

carrusel_web_cartel-2La Setmana de la Ciència d’enguany es centra en aquests tres temes: els llegums, els mapes i la concòrdia mundial. A l’institut any-llegums-jpg_1701969008proposarem  activitats des dels àmbits que els treballin.

L’entrada del blog d’avui és la transcripció d’un article sobre els llegums de la Fundació Alícia, centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Al final inclou un parell de receptes fàcils i delicioses que us convidem a cuinar. carrusel_web_cartel-4

Segur que per a molts de vosaltres és conegut el conte dEn Jan i la Mongetera Màgica. Aquest és una interessant metàfora sobre el potencial dels llegums.

janEn el conte, en Jan canvia una vaca per unes quantes mongetes, provocant l’enuig de la seva mare. No obstant, quan les llavors germinen, la planta que en creix li dóna accés a grans tresors. Aquesta és una forma fantasiosa d’explicar que els llegums tenen el gran potencial per alimentar a tota una família. 

Avui dia, gairebé totes les cultures del món tenen algun plat característic amb llegums. Des de les mongetes  (fríjoles) a Llatinoamèrica fins a la soja asiàtica, passant pel cigró del nord d’Àfrica o la llentia de Mig Orient. Pràcticament no hi ha cap nació que no hagi incorporat els llegums a la seva dieta. I és que cada vegada més, aquests aliments guanyen terreny a la cuina, deixant enrera el qualificatiu de “menjar de pobres”.

Els llegums són importants pels seu alt valor nutricional, perquè com ja sabeu, són una font important de proteïnes, que podem millorar encara més si els  barregem amb cereals o fruits secs; a més ens aporten ferro, fibra i no contenen colesterol.

En definitiva, des del punt de vista nutricional hi ha moltpiramide-llegums-png_1421479765s avantatges. A la piràmide dels aliments estan a la base, com un aliment important per la seva aportació d’energia i desprès, amb la resta d’aliments que ens aporten aquest nutrient fonamental per al creixement, les proteïnes. Però tot i que són molt importants i els hauríem de menjar de 2 a 4 vegades per setmana, la veritat és que el consum en general és molt baix. Segons les dades de l’ENIDE (Encuesta Nacional de Ingesta Dietética Española 2011), el consum de proteïna d’origen animal (carns i embotits) és cinc vegades superior que el dels llegums, 31% i 6% respectivament.  

És per això que en aquesta ocasió us presentem dues receptes amb llegums diferents, senzilles, divertides i, sobretot, molt saludables per gaudir amb tota la família: 

snack-de-cigrosSNACKS DE CIGRONS

Ingredients per a 4 persones

 • 120g cigrons crus
 • oli d’oliva verge
 • pebre vermell dolç
 • sal
 • julivert picat

Elaboració

 1. Poseu a remullar els cigrons el dia anterior en un recipient amb abundant aigua freda. Guardeu-lo a la nevera.
 2. L’endemà, escorreu-los i aneu-los posant en una safata de forn. Enforneu 45 minuts a 200ºC.
 3. Deixeu-los refredar.
 4. Amaniu-los amb el pebre vermell, la sal i el julivert.
 5. Serviu-los en un bol.

HAMBURGUESES DE LLENTIES

Ingredients per a  4 personeshamburguesa-llenties

 • 1 ceba petita
 • 1 gra d’all
 • 200g pastanaga
 • 200g llenties cuites
 • 40g formatge tipus feta esmicolat
 • 1 ou batut
 • curri en pols
 • farina integral
 • sal
 • pebre
 • oli d’oliva verge
 • 4 pans d’hamburguesa

Elaboració

 1. Peleu la ceba, la pastanaga i l’all.
 2. Trinxeu-ho tot plegat.
 3. Ratlleu la pastanaga.
 4. Ofegueu la ceba, l’all i la pastanaga en una paella amb un fil d’oli.
 5. Renteu i escorreu les llenties.
 6. Tritureu les llenties i afegiu-les a la barreja anterior.
 7. Cuineu uns minuts tot plegat remenant constantment. Deixeu refredar.
 8. Bateu l’ou, afegiu-hi el curri i la farina ben remenat. Afegiu-ho a les llenties. Poseu-hi sal i pebre, al vostre gust.
 9. Agafeu dues culleres d’aquesta mescla i doneu-li forma d’hamburguesa, així fins que s’acabi.
 10. Daureu les hamburgueses en una paella amb una mica d’oli.
 11. Poseu-les a dins el pa amb unes fulles d’enciam i maonesa.

alicia001-jpg

Deixa un comentari