Manifest pel 25/N: les nostres joves parlen!

 img-20161125-wa0034-2

La Nouhaila de 3rC i  la Liber, la Hafssa i la Samira de 2n de Batxillerat van ser veus valentes i decidides en  l’acte de la concentració ciutadana contra la violència masclista en el nostre Districte 4. La Nouhaila, en representació dels joves del districte. La Liber, la Hafssa i la Samira, amb la redacció del seu manifest jove, van sumar-s’hi i fer palès part del resultat de les investigacions del seu treball de recerca entorn d’aquest tema.

dig

Ens emociona i orgulleix que les i els joves participin de la vida quotidiana del barri, de la ciutat; es preocupin pel que passa al seu entorn i s’hi impliquin com a ciutadans. Si estan vinculats al nostre institut, la satisfacció pot ennuegar la veu i fer ballar l’ànima. Des d’aquesta pàgina arribi el nostre gran aplaudiment i l’empenta necessària perquè aquesta actitud no defalleixi: #seguim

lecturaMANIFEST JOVE PEL 25N

L’Assemblea general de les Nacions Unides l’any 1999 dona caràcter oficial a la data del 25 de novembre com a Dia internacional contra la violència vers les dones. Es tria aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques assassinades pel dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Pel moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

A nosaltres, els i les joves, la violència ens afecta diàriament als instituts, al carrer i sobretot amb les nostres parelles, on trobem “subtils” situacions de violència com, per exemple, les típiques frases de Dóna’m el mòbil, Tu no facis això que no ho sabràs fer, Ella em provoca,  o les baralles, on ja entra directament la força i l’agressió. A aquests actes els hi podem atribuir els diferents tipus de violència que hi ha:

L’emocional o psicològica que provoca humiliació i desvaloració constants, instrumentada per la manipulació i el control de cadascun dels actes de la dona. Hem de tenir en compte que aquesta és la forma de violència més perillosa perquè passa inadvertida i rosega els fonaments de la personalitat.

La física:  qualsevol tipus de dany físic. Comença amb atacs psicològics i, quan la víctima té l’autoestima baixa, l’home utilitza la força física per obligar la dona a fer allò que ella no vol fer. També li serveix per descarregar la seva fúria.

La sexual que, a través de diverses formes de coerció física o d’intimidació psicològica, obliga a la dona a fer actes o mantenir comportaments sexuals no desitjats i/o a participar en conductes sexuals contra la seva voluntat. És també una manera de sotmetre-la físicament.

L’econòmica. La cultura estableix que és la dona qui organitza les despeses econòmiques quotidianes, però és l’home qui pren les grans decisions en aquest tema.  Tenim interioritzat  que les dones no tenen suficient capacitat ja que podrien deixar-se emportar per capricis.

Totes aquestes formes de violència les podem detectar nosaltres mateixes mitjançant mecanismes que anem observant en la nostra parella, com ara la denegació, la desqualificació o les amenaces, entre d’altres.

Pel que fa al nostre entorn, podem detectar la violència entre una parella, entre moltes altres, quan veiem que la dona justifica permanentment el seu agressor, tolera tots els maltractes que rep, suporta i no respon a les seves humiliacions  davant la gent. Pensa que d’aquesta manera es guanya l’amor de la seva parella i no veu que és el seu agressor….

Podem posar fi a totes aquestes violències mitjançant una sèrie de mecanismes. El mecanisme més important per combatre definitivament la violència és l’educació. En els instituts o esplais s’ha d’implantar una assignatura que considerem que ha de ser obligatòria, la qüestió de gènere. Aquesta assignatura ha de servir per a que els i les joves també tinguem mà en aquest tema i que puguem participar. D’aquesta manera no queda tot en mans de les regidories i institucions. Amb la implicació dels i les joves podríem accelerar el procés de la lluita pel canvi cap a una societat més justa.

espelmes-2Entre tots i totes hem de fer que la lluita del 25N sigui la lluita de tot l‘any.

Ni una menys!

Samira, Hafssa i Libertad

 tothom

Deixa un comentari