Bon dia, bona setmana, bona lectura amb… l’Holocaust!

El 27 de gener és el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Enguany se’n celebra el 75è aniversari. La UNESCO els rendeix tribut i ratifica el seu compromís de lluitar contra l’antisemitisme, el racisme i tota altra forma d’intolerància que pugui conduir a actes violents contra determinats grups humans. Aquest dia de 1945 va ser quan es va alliberar el camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau per les tropes russes. L’Holocaust no només va afectar profundament els  països on es van cometre crims nazis, sinó que també va repercutir en molts altres llocs del món.  Malauradament, avui en dia es torna a produir un augment de l’antisemitisme, es segueixen comentent genocidis i altres crims atroços en diverses regions del món.  Cal que coneguem la història per no oblidar, lluitar perquè no es torni a repetir i condemnar i evitar qualsevol manifestació d’odi al nostre entorn.

Us facilitem un llistat de lectures -diferents nivells lectors- que tracten aquest tema, que no siguin les que ja heu llegit, probablement: Diari d’Anna Frank; El noi amb el pijama de ratlles, ¿Quién cuenta las estrellas?…

  • Sin destino, de Imre Kertész (Les experiències d’Gyurka, un noi jueu hongarès, de 14 anys d’edat, en els camps de concentració alemanys.)
  • Maus, de Art Spiegelman (Art, un dibuixant de còmics narra a través d’aquesta novel·la gràfica la biografia del seu pare Vladek Spiegelman, un jueu polonès supervivent dels camps d’extermini nazis.)
  • Si això és un home, de Primo Levi (L’autor narra les seves experiències  en ésser deportat del camp de concentració d’Auschwitz, des del moment de la seva captura juntament amb diversos companys fins a l’arribada de l’Exèrcit Roig.)
  • La lladre de llibres, de Markus Zusak (Des del punt de vista de la mort, la novel·la narra la història de Liesel Meminger, una nena amant dels llibres que va ser donada en adopció durant la Segona Guerra Mundial i que ha de mostrar la seva valentia davant els atacs del partit de Hitler.)
  • Els catalans als camps nazis, de la Montserrat Roig (La lluita heroica dels deportats republicans catalans per resistir la degradació i la barbàrie que van patir als camps nazis, més documentació i fotografies del catalans morts a Mauthausen).
  • Un cel de plom, Neus Català (Els records d’aquesta supervivent catalana dels camps d’extermini nazis).

Ens ajudeu a completar la llista amb lectures i pel·lícules entorn aquest tema?

És erroni i perillós ignorar la història i no aprendre dels errors del passat. Estudiem-la!

Deixa un comentari