Bon dia, bona setmana, bona lectura… Sobre el 10 (aniversari)!

Ja han passat 10 anys des d’aquell 2011 ple d’expectatives finalment acomplertes amb escreix.

Segons el diccionari, deu és el nombre natural que segueix el nou, curt i ràpid de dir, però per nosaltres ha estat un temps ple de vivències cuites a foc lent que us hem volgut fer reviure a través del blog i de les imatges a l’Instagram.

Heu vist que  els números no són només notacions aritmètiques sinó que adquireixen un sentit específic en el seu context. Coneguem ara quins significats còsmics té el número 10.

Històricament aquest número ha tingut un paper important en totes les cultures i creences. Se’l considera perfecte i diví: 

 • el número romà X -lletra associada a la creu- té el valor 10. La paraula Jessús, Jahwé comença en llengua grega amb la x (chi), similar a la X.
 • la j de l’idioma hebreu té valor 10 i es relaciona amb els bons pronòstics pels bons començaments.
 • segons el Tarot aquest número vindria a representar la “Roda de la Fortuna”. Com que cada gir de la ruleta representa una nova oportunitat, porta a l’evolució. Per aquesta raó, tot el que tanca aquest número té a veure amb canvis i bona sort. 
 • tenim 10 dits a mans i peus: que tinguem 10 dits és clau per comptar, però si ajuntem els mans en actitud de pregar simbolitzen que estem en harmonia amb l’ordre diví.
 • parlem de decàleg per referir-nos al conjunt de deu normes que es consideren bàsiques per a una activitat. Serà per això que hi ha 10 manaments en les creences cristianes i budistes?

Si desglossem el número:

 • El 0 significa origen, etern, universal. En formar part d’un número compost li atorga al número 1 que acompanya una dimensió afegida, incrementa el seu potencial i l’obre a l’infinit.
 • es compon de 4, el número de la creació física, i 6, el nombre de l’home. Com a tal, significa testimoni, el dret, la responsabilitat i la integritat de l’ordre.

Segons l’escola de Pitàgores (filòsof i matemàtic grec conegut pel  teorema que porta el seu nom)  aquest número és:

 • perfecte perquè s’obté a partir de la suma dels 4 primers nombres consecutius: 1+2 +3 + 4 = 10
 • sagrat perquè és la suma dels quatre elements de la creació: aigua, terra, foc i aire.

Van plasmar aquesta idea en una piràmide de punts, el Tetractis. Per ells és molt més que la suma dels components, donat que els 10 punts que la conformen dibuixen un triangle diví.

Ja ho veieu, el 10 significa força personal, valor i fortuna. Enteneu ara la importància de celebrar el nostre 10 aniversari aimeric?

En una entrada lectora bé que hi ha d’haver recomanacions! Ara que tindreu temps, us podreu entretenir amb aquests enllaços ben curiosos relacionats amb el 10:

10 llibres que parlen de llibres:

https://relligatsolive.com/10-llibres-que-parlen-de-llibres/?lang=ca

10 pel·lícules on els protagonistes són els llibres:

https://relligatsolive.wordpress.com/2014/02/28/10-pelis-els-protagonistes-els-llibres/?preview=true&preview_id=324&preview_nonce=8ac2fcfc67&post_format=image

10 models de llibres diferents:

https://revistabarbiana.com/crear-i-gaudir-llibres-diferents-deu-models/

10 webs que t’ajudaran a triar la teva propera lectura:

https://bibliotequesdesantboi.wordpress.com/2016/04/14/10-webs-que-tajudaran-a-triar-la-propera-lectura/

10 adaptacions d’obres literàries catalanes per veure amb el llibre al costat o no…

https://www.ccma.cat/tv3/la-catedral-del-mar/10-adaptacions-literaries-per-veure-amb-o-sense-un-llibre-al-costat/noticia/2872020/

Alguns títols de llibres amb números

 • Aleph de Jorge Luis Borges, obra de 17 contes i relats que no us deixaran indiferents per la temàtica que remet a la tradició literària universal. En matemàtiques, el primer transfinit cardinal és àlef zero (o àlef-0) – Aleph zero mesura el infinit dels nombres naturals (1, 2, 3, 4, 5 … etc.). Però l’interessant és que quan algú vol mesurar la quantitat de nombres parells es troba amb que també és Aleph zero. I si afegim els nombres enters negatius? Aleph zero una altra vegada! I les fraccions? Doncs senyor, hi ha també Aleph zero fraccions. O sigui que hi ha tants nombres naturals com nombres parells com fraccions… Curiós, oi?
 • Cent mil milions de poemes, de Raymond Queneau (1961). Només té 10 pàgines i un sonet (14 versos) imprès a cada una. La particularitat és que cada vers dels 10 sonets està retallat i tu pots jugar a llegir barrejant-los. Diu Queneau en el seu pròleg: Comptant 45 segons per llegir un sonet i 15 segons per a canviar les tires, 8 hores de lectura al dia, 200 dies de lectura a l’any, n’hi ha per a un milió de segles de lectura. T’hi atreveixes?
 • El Decameró (paraula composta a partir del grec δέκα ‘deu’ i ἡμέρα ‘dia’) de Giovanni Boccaccio . Obra magna de la literatura medieval europea. Escrita en toscà durant els anys 1350 i 1353, consta de cent contes i novel·les breus que s’expliquen deu joves durant deu dies tancats a una vil·la de Florència fugint de la pesta. Un clàssic que va deixar petja i que no podeu deixar de llegir.

 

 

 

 

 

I  per acabar aquesta entrada lectora us proposem un joc! Cerqueu títols de llibres que continguin números. Us animeu a completar el llistat escrivint-los a l’apartat dels comentaris? 

1: El número u – Leopoldo Alas Clarin

2: Història de dues ciutats – Charles Dickens

3: Els tres mosqueters – Alexandre Dumas

4:

5:

6:

….

Bon estiu, bones lectures i bon 10è aniversari!

Deixa un comentari