Erasmus news… or what (our) Erasmus is (really) about…

1) Ha tingut lloc el tercer i últim taller ISGlobal sobre contaminació atmosfèrica a la ciutat.

    En primer lloc, de la mà de Celia Santos, hem posat en ordre totes les dades (soroll, NOx, PMs) que hem obtingut mitjançant tubs (NOx) i sensors (PMs i soroll, complementats per una app de mòbil). Hem discutit sobre quines variables podríen explicar les diferentes dades (circulació de cotxes, urbanisme, proximitat d’espais verds…), hem quedat en revisar les dades de la zona més cèntrica de Terrassa, el carrer Topete, doncs sembla haver-hi algunes que no segueixen la tendència, caldrà esbrinar el perquè (era diumenge? es va tallar el carrer? va ploure?…) Això és ciència!… totes les hipòtesis resten obertes… tenim feina per fer encara…

 

Dades de contaminació a Terrassa.

 

Significativament, hem comparat les dades amb les noves directrius de qualitat de l’aire de l’OMS acabades de sortir del forn… i aquí la cosa si que ja s’ha posat més preocupant… compareu-els vosaltres!!

 

Directrius qualitat de l’aire de l’OMS

 

Després hem parlat dels efectes sobre la salut dels contaminants més habituals a les ciutats. Uufffffff!!!

 

 

Hem acabat el taller amb la part artística of it all, amb Marina Tarrús, que ens ha donat idees per la exposició per venir que, barrejant art contemporani i ciència, buscarà mostrar com ha estat el procés de mesura de les dades, quines implicacions se’n deriven i quines solucions hi podem trobar. Treballant en grups n’hem generat moltes, de idees, les hem posat en comú i ara caldrà ara anat estructurant-les… Us anireu enterant!! Nous sommes tous des respirateurs!

 

 

Si voleu ampliar informació sobre les Noves directrius de l’OMS. L’ISGlobal està realitzant , a més, un rànquing de 1.000 ciutats europees de 31 països en termes de salut urbana. Les dades hi són a un web molt interessant, aquí. No dubteu, exploreu-la!

Les dades per Terrassa al web per contaminació atmosfèrica (un altre front obert: comparar-les amb les nostres) hi són aquestes:

(les dades són molt pitjors si les situem en l’àrea metropolitana de Barcelona)

Hem fet un PADLET ISGLOBAL WORKSHOP (encara un incipient work in progress) on mostrarem tot el que ha estat aquest procés i com va concretant-se en l’exposició…

A més, en paral·lel al taller i en vistes a l’exposició, hem començat de nou una collita de pols (dust breeding), al centre però també a punts estratègics de la ciutat, com a forma de fer visible també una part d’aquesta contaminació…

 

2) Però, com implícitament ja hem vist, cal tenir una perspectiva molt ampla sobre la ciutat per poder començar a trobar solucions als reptes que ens planteja la contaminació atmosfèrica (o íntimament relacionada amb ella, el no menys urgent canvi climàtic). Quina millor forma d’apropar-nos a aquesta idea de ciutat que mitjançant el collage?

És per això que el proper dimecres 21 d’octubre farem un taller de collage i ciutat amb l’artista egarenc Imanol Buisan. Si no el coneixeu, feu malament, visiteu el seu web aquí; i seguiu-lo a instagram, aquí.

 

Però clar, la cosa no podia ser-hi arribar i besar el sant, que diuen. Imanol ha estat ja al centre preparant el taller amb els diferentes grups.

 

 

I de ja fa temps que estem treballant al projecte #intrastories a instagram (el trobareu també al passadís de la planta baixa de l’institut) com a forma d’anar fent més gran la nostra idea de què és una ciutat , aquest espai de convivència entre desconeguts. La visita el passat setembre de l’exposició Urban Nature al CCCB de Barcelona també ens va apropar a aquesta idea complexa, diversa, inabastable i dinàmica de ciutat.

 

 

3) Si amb tot, encara no us ha quedat clar de què va tot això, us convidem a mirar el video que les vostres companyes Erasmus han fet per celebrar els dies Erasmus, 14, 15 i 16 d’octubre.

I si:

our Erasmus is about reading emails that nobody understands (sic), measuring pollution, getting sometimes desorientaded, showing our stripes, changing perspectives, recording street views, breeding dust at home, changing perceptions and having a free breakfast, or two, and so on and so forth…

I mean, YES!…

our Erasmus is about mixing up science and art and cutting and pasting papers, impressions, ideas… our Erasmus is about imagining what we talk about when we don’t talk about ALL THIS SHIT and it is about trying to get the whole picture and the details, too and, so (maybe, who knows?, why not?), humbly, understading something, somehow, sometimes

Però és que tenim nosaltres la culpa de què la ciutat (la realitat) sigui tan complexa, diversa, fascinant, terrible i divertida com és !!!??? Doncs no, clar que no.

 

Deixa un comentari